Bijdrage van de Fractievoorzitter van de VVD Hoorn, Rob Droste, bij de behandeling van de Algemene Begroting Gemeente Hoorn voor 2025

geplaatst in: Nieuws | 0

Geachte gemeenteraad, collegeleden en overige aanwezigen,

Onze VVD-fractie spreekt haar dank uit naar alle ambtenaren en het college die de huidige begroting, inclusief ombuigingsvoorstellen tot stand hebben gebracht.  

Onze fractie zal het college onze liberale aandachtspunten meegeven, die ondanks de financiële situatie haalbaar zouden moeten zijn.

Om te beginnen met het Algemene beeld begroting.  

Als VVD hebben wij het voor elkaar gekregen om de OZB niet met 30,40 ofwel 50 procent te laten stijgen. Nu is dat percentage 15 procent. Wij vinden dit voor onze inwoners nog steeds heel lastig. En daarom willen wij dat de OZB-stijging wordt teruggedraaid als het financieel beter gaat. Naast lastenstijgingen die wij hebben weten te beperken, zijn er ook bezuinigingen nodig. Met name op het ambtelijke apparaat, daarover later meer. Tegelijkertijd is het belangrijk om aan te geven dat wij met deze maatregelen  onze ondernemers, inwoners en toeristen zo goed mogelijk kunnen blijven helpen.

Idealiter zouden wij geen lastenverhogingen hebben doorgevoerd. Hier zijn wij niet blij mee. Al wordt er ook bezuinigd. Het realiseren van de bezuinigingen is voor ons een essentiële voorwaarde om akkoord te gaan met de begroting en de lijst met ombuigingen. Zo is er een taakstelling opgenomen voor de gemeenschappelijke regelingen die om 5 tot 7 procent bezuinigen vragen. Vraag: Hoe verlopen de gesprekken met de GR’en? Als wij de GR’en vragen om te bezuinigen dan moeten wij zelf natuurlijk ook bezuinigen. Graag een toelichting van de wethouder welk percentage aan taakstelling er ligt op de eigen organisatie. Graag een nadere verduidelijking van wethouder Bennis . Tevens willen wij de taakstelling op de gemeentelijke organisatie als apart onderwerp agenderen in de algemene raadscommissie.

Dus graag een toezegging van de wethouder.  

Voorzitter,  

Dan lopen wij een aantal onderwerpen langs.

Ten eerste, Ruimtelijke ordening

De VVD wil dat kleine omgevingsvergunningen (flitsvergunningen) volledig digitaal kunnen worden aangevraagd en getoetst. Het verlenen van een vergunning voor bijvoorbeeld een dakkapel, zonnepanelen of een bijgebouw moet volledig digitaal binnen één werkdag kunnen. Graag een reactie van de wethouder op de uitvoering van het initiatief van de VVD om snelle vergunningen in te voeren.  

Daarnaast moet er één duidelijk aanspreekpunt komen voor inwoners of ondernemers die willen bouwen of andere initiatieven willen ontplooien, zodat zij niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. De VVD was initiatiefnemer van de intaketafel en omgevingstafel. Nu er een aantal maanden met de Omgevingswet wordt gewerkt, zijn wij nieuwsgierig naar de ervaring van onze inwoners met deze instrumenten. Graag een reflectie van de wethouder op de werking van de omgevingswet voor onze inwoners?

Om het blokje ruimtelijke ordening af te ronden, willen wij graag aangeven dat de subsidie Wonen boven en in winkels structureel doorgezet willen hebben. Daar zijn wij trots op, omdat wij merken dat dit een succesvolle subsidie is. Ook al wordt daar anders over gedacht.

Dan kom ik op Dienstverlening naar onze inwoners en ondernemers.

Waar het kan, verlengen wij vergunningen op een eenvoudige manier met vertrouwen in de inwoner of ondernemer. Daarnaast streven we naar het zoveel mogelijk afschaffen van vergunningen en vervangen wij deze door algemene regels of een meldingsplicht. Zo willen wij de aanvraag van een horecaexploitatievergunning versoepelen en de aanvraag voor ontheffing van het sluitingsuur afschaffen. Graag reactie van de wethouder hoe het staat met het nieuwe horecabeleid. De tijd begint te dringen, ondernemers willen graag aan de slag, maar de regels knellen…

Tevens, wij willen graag weten hoe het staat met de pilot winterterrassen. Wat zijn de eerste bevindingen? En wordt de pilot uitgebreid? Graag reactie.

Dan de digitale toegankelijkheid

Uitgangspunt is: de website(s), brieven en formulieren van de gemeente zijn voor iedereen leesbaar en begrijpelijk, ook voor mensen met een beperking. De digitale dienstverlening van de gemeente is van goede kwaliteit. Inwoners kunnen hun zaken zoveel mogelijk vanuit huis regelen wanneer het hen uitkomt. In dit kader hebben wij samen met CDA artikel 36 vragen gesteld aan het college en wachten de beantwoording af. Ook eerder hebben we hiervoor aandacht gevraagd met de motie Helder Hoorns. Vraag aan de wethouder, hoe staat het daarmee in de meest brede zin? Naast de brief van 30 oktober.

Dan kom ik op werk, werk, werk en inkomen,

Zo zouden wij dit onderwerp willen noemen, want werk is essentieel om jezelf gewaardeerd te voelen.

Voorzitter, de VVD had het liefst gezien dat de bijzondere bijstand naar 100% was bijgesteld. Met 120 procent blijf je mensen pamperen. Ik heb zelf jaren met eigen ogen kunnen zien bij de voedselbank dat legitiem werken in een uitkering… keihard wordt bestraft. Nu worden mensen geforceerd om niet te veel te werken om gebruik te kunnen maken van gemeentelijke regelingen als de witgoedregeling. Hiermee krijgen mensen tot 120 procent een gratis koelkast en mensen die daar boven zitten die krijgen niks. Wel nog een vraag aan de wethouder, Hoe gaat u om met grensgevallen van gemeentelijke bijstandregelingen?

Tot slot, voorzitter, Veiligheid.

Voor de VVD is het belangrijk dat iedereen altijd veilig over straat kan lopen. Wat doet de gemeente om alle wijken en straten veilig te houden? Kunnen mensen onveiligheid melden? Vraag ik de burgemeester, zo ja, waar? Er dient wat ons betreft hard opgetreden te worden tegen overtredingen en misdaad. Dan moet er echter wel een pakkans zijn…  

Daarom spreken wij de wijze woorden: “meer blauw op straat”.  

Er zijn conform coalitieakkoord 3 extra  BOA’s aangesteld. Desalniettemin willen wij wel weten hoe het zit met de politiecapaciteit. Hoe staat het daar mee? Graag reactie op bovenstaand punt, want hier is tijdens de kadernota ook om gevraagd en hebben helaas nog geen reactie gehad.

Aanvullend, geldt voor de politie wel of niet de taakstelling van 21 procent?

Dan ondermijning, Wij zien bij veel gemeenten dat er veel aandacht is voor de aanpak van ondermijning. Als een gemeente ondermijning hard aanpakt, dan kan verplaatsing plaats vinden naar een andere gemeente. Hoe gaat de regionale samenwerking, met als doel om een waterbedeffect te voorkomen? Graag krijgen wij van portefeuillehouder een reactie.

Tot slot, het stationsgebied Hoorn. Hoe gaat het nu met de incidenten? Hoe staat het met cameratoezicht? Graag reflectie van de burgemeester.

Tot zover het liberale verhaal voorzitter