Het is belangrijk dat we ons veilig voelen in onze eigen buurt en huis. Zonder veiligheid geen vrijheid. Wij willen dat iedereen in onze stad veilig kan wonen, verblijven, werken en ondernemen. Dat de stad niet alleen veilig is, maar dat iedereen zich ook veilig voelt. Maar veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Samen met inwoners, instellingen en ondernemers zorgt de gemeente daarom voor een veilige leefomgeving. Door met elkaar op te trekken gaan we overlast tegen. We pakken criminaliteit keihard aan en zetten alles op alles om herhaling te voorkomen. 

Het is belangrijk dat politie, brandweer en ambulances 24 uur per dag beschikbaar zijn. De hulpdiensten zijn op tijd als je ze nodig hebt. Daarbij maakt het niet uit vanuit welke gemeente de diensten komen. Ook overige hulpdiensten zijn goed bereikbaar en benaderbaar.

  • De VVD wil dat je altijd digitaal en fysiek aangifte kunt doen bij de politie in Hoorn.
  • Straatintimidatie en overlast aanpakken is voor de VVD van groot belang. Wij willen daarom in de avonden en nachten meer handhavers inzetten in wijken waar onze inwoners hiermee te maken hebben.
  • De politie én buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn zichtbaar op straat en in wijken. Extra boa’s vergroten de zichtbaarheid van handhaving en bestrijden kleine criminaliteit. De VVD wil jaarlijks 250.000 euro extra uitrekken hiervoor zodat wij Hoorn veiliger kunnen maken.
  • De politie en handhaving moet meer in de wijken en rondom de stations gaan surveilleren. In elke wijk moet iemand van de politie of handhaving zijn. Wat ons betreft moeten de politie en handhaving vaker uit de auto en lopen of fietsen.
  • Iedereen kan bijdragen aan de veiligheid in de buurt. Wijkagenten die de buurt goed kennen voegen daar iets extra’s aan toe. De gemeente stimuleert de oprichting van buurtpreventieverenigingen en WhatsApp-groepen. Inwoners en wijkagenten werken daarbij samen.
  • Politie, ambulance en brandweer moeten ongestoord hun werk kunnen doen. Gemeente en politie dienen dan ook hard op te treden tegen vandalen die hen bedreigen of aanvallen.
  • Goede beveiliging is de beste bescherming. Keurmerken zoals Keurmerk Veilig Wonen en Keurmerk Veilig Ondernemen helpen inwoners en ondernemers bij hoe ze hun huis of bedrijf goed kunnen beveiligen tegen inbraak. De gemeente en politie promoten deze keurmerken.
  • De VVD wil dat het centrum een prettige en veilige uitgaansomgeving is en blijft. Hierbij werken de gemeente, horeca, politie en de boa’s goed samen.
  • Overlast is een grote ergernis. De politie grijpt altijd in als mensen de regels overtreden of overlast veroorzaken. Raddraaiers en hangjongeren worden opgespoord en aangepakt en overlastgevers zetten we zoveel mogelijk sneller uit huis Wanneer de politie ingrijpt, kan zij rekenen op onze steun en die van het lokaal gezag.