VVD Hoorn heeft vragen gesteld over de overlast van zwerfafval en ongedierte in de binnenstad.

geplaatst in: Nieuws | 0

De VVD heeft van meerdere ondernemers en inwoners uit de binnenstad klachten ontvangen m.b.t. tot het afval in de binnenstad (huisvuil en de prullenbakken). De afvalbakken in de Hoornse binnenstad zijn vervangen voor BigBelly’s. Deze elektronische bakken bieden voordelen maar ook nadelen. Het duurt lang voordat bezoekers tijdens het wandelen een vuilnisbak tegenkomen. De VVD Fractie is benieuwd hoeveel vuilnisbakken er voorheen waren ten opzichte van het huidige aantal BigBelly’s in de binnenstad.

De binnenstad heeft nog steeds het ouderwetse vuilophaalsysteem waarbij zakken langs de straat worden gezet en vervolgens (als bewoners niet te laat zijn) worden opgehaald. Daarbij proberen meeuwen een graantje mee te pikken waardoor afval in de openbare ruimte belandt.

Ten slotte hebben wij vernomen dat de overlast van muizen en ratten (o.a. in het Julianapark) is toegenomen.

Naar aanleiding van deze bevindingen heeft de VVD de volgende artikel 36 vragen gesteld:

1) Deelt het college de mening dat meerdere vuilnisbakken vooral op zaterdag uitpuilen en dit geen gewenste situatie is?

2) Hoeveel BigBelly’s staan er in de Hoornse binnenstad en hoeveel vuilnisbakken stonden er voorheen? Klopt het dat er BigBelly’s op sommige plaatsen zijn verwijderd en niet zijn teruggeplaatst? Zo ja, waarom? Is het college bereid om meer BigBelly’s of andere vuilnisbakken te plaatsen in de binnenstad? Zo nee, waarom niet?

3) Is het college bekend met het feit dat meeuwen zakken openscheuren en dat afval vervolgens in de openbare ruimte belandt? Is het college bereid om net als de gemeente Den Haag extra stevige zakken (tegen betaling) te verstrekken waardoor de overlast afneemt? Zo nee, waarom niet?
https://www.nu.nl/…/gemeente-stelt-gele-vuilniszakken-besch…

4) Tussen welke tijden worden vuilniszakken in de binnenstad opgehaald? Klopt het dat hier veel variatie in zit? Klopt het dat vuilniszakken pas na 6 uur in de ochtend mogen worden buiten gezet? Herkent het college de situatie dat veel inwoners de zakken al ’s avonds langs de weg plaatsen? Hoeveel boetes zijn er hiervoor uitgeschreven in de binnenstad?

5) Deelt het college de mening dat het wenselijk zou zijn als vuilniszakken al zondagavond vanaf 22:00 uur buitengezet zouden mogen worden, zodat de regels beter aansluiten bij de praktijk? Zo nee, wat vindt het college ervan dat gepensioneerden en mensen met een vrije dag in de huidige situatie verplicht zijn om hun wekker vroeg te zetten als ze zeker willen zijn dat hun huisvuil wordt meegenomen?

6) Klopt het dat de overlast van muizen en ratten is toegenomen (zoals in het Julianapark)? Zo ja, hoe denkt het college dit te gaan bestrijden? Zijn er meer locaties waar sprake is van overlast door ratten en/of muizen? Is het college op de hoogte dat veel ongediertebestrijdingsmiddelen in 2023 worden verboden? Hoe kijkt het college hier tegenaan?