Binnenkort gaat de speel-o-theek in het wijkcentrum de Kersenboogerd sluiten. Tot grote verbazing van PvdA raadslid Thomas de Groot, CU-raadslid Kees Maas en VVD-raadslid Chris de Meij kwam het bericht van de heer Heilmann en mevrouw Spil dat de speel-o-theek in de Kersenboogerd met ingang van 18 december as. definitief stopt. Dit is de allerlaatste dag dat er geleend speelgoed teruggebracht kan worden. Per 1 januari 2020 houdt de speel-o-theek op te bestaan. Mevrouw Spil en mevrouw Borgemeester zijn burgerparticipanten en zijn bezig met een mogelijke doorstart van de speel-o-theek. De heer Heilmann is initiatiefnemer van de speel-o-theek.
De heren de Groot (PvdA), Maas (CU) en de Meij (VVD) vinden dat spelen voor elk kind belangrijk is. Goed speelgoed is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen maar is vaak duur in de aanschaf en soms is het kind er na betrekkelijk korte tijd weer op uitgekeken. Soms zou je speelgoed eerst even willen proberen voor je het aanschaft.
Of je wil je kind regelmatig nieuw en uitdagend speelgoed aanbieden of kinderen de mogelijkheid geven om met allerlei soorten speelgoed te spelen. Bij elk stadium van de ontwikkeling past weer ander speelgoed. Spelen moet in de eerste plaats leuk zijn, het ontwikkelen gaat daarbij spelenderwijs vanzelf. Hiervoor is de speel-o-theek wat de drie raadsleden betreft dan ook echt een uitkomst! Soms is het kind er na korte tijd ook weer op uitgekeken en verdwijnt het nagenoeg ongebruikt in de kast. Eeuwig zonde! Niet alleen vanwege het geld dat het heeft gekost, maar natuurlijk ook vanwege de gevolgen voor het milieu. De speel-o-theek maakt onderdeel uit van een meer circulaire (en deel-) economie.
Tijdens de commissievergadering zal de VVD samen met de andere partijen ook de vraag stellen waarbij wij willen weten:
- Op welke wijze wil het college de initiatiefnemers ondersteunen bij een doorstart van de speel-o-theek
- Ziet u hierbij kans dit nog voor het einde van het jaar te regelen waardoor het huidige speelgoed hergebruikt kan worden.